Žemės diena SR

1 (1)1 (2)Pasaulinė Žemės diena minima kovo 20 - 21 d. (pavasario lygiadienio metu).

Pasaulinę Žemės dieną Jungtinės Tautos oficialiai paskelbė 1971 m. Žemės dienai buvo pasirinktas pavasario lygiadienis - laikas, kai dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio taškuose. Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, Žemės dienos iniciatorius John McConnell kreipėsi į mūsų tautą, ragindamas tapti Žemės globėjais, o pavasario ekvinokciją, kuri skirtingose planetos vietose yra kovo 20 - 21 d., minėti kaip Pasaulinę Žemės dieną.

Rokiškio J. Tumo – Vaižganto Ia , Ib klasių gimnazistai kovo 21 d. paminėjo Žemės dieną dalyvaudami aplinkosauginėje konferencijoje „Įdomioji ekologija“. Moksleiviai konferenciją stebėjo su geografijos mokytoja Renata Stanišauskiene ir chemijos mokytoja Ramune Paliokiene.

Renginio tikslas – supažindinti visuomenės narius bei ugdymo įstaigų bendruomenes su ekologijos, tvaraus vartojimo principais, išskiriant ir giliau nagrinėjant 4 pagrindines visuomenei aktualias temas: pakuočių, tekstilės, elektronikos ir maisto atliekų susidarymo prevenciją, jų surinkimą ir tvarkymą, perdirbimo galimybes bei teigiamą pokytį skatinančias inovacijas.

Konferencijos dalyviai išgirdo pranešimus, kurių metu skirtingų sričių specialistai leido į temas įsigilinti plačiai, paliečiant tiek teorinę, tiek praktinio įgyvendinimo pusę, taip kuriant bendrą, daug aiškesnį paveikslą apie mus kasdieną supančias, bet daug neaiškumų keliančias atliekas.

Nuotolinėje konferencijoje įvairių sričių ekspertai aptarė būdus, padedančius mažinti maisto švaistymą; supažindino su pakuočių perdirbimo procesu bei rūšiavimo įtaka jo efektyvumui; pristatė, kaip surenkamos tekstilės bei elektronikos atliekos, kur jos keliauja ir ką su jomis dar galima nuveikti.

Mokytojos Renata Stanišauskienė ir Ramunė Paliokienė